Bezinking

BB04

De bezinking (BSE) is een van de oudste testen die er zijn en geeft informatie over de aanwezigheid en activiteit van een ontsteking, die het gevolg is van infecties (bacterien, virussen), tumoren en auto-immuunziekten.

Wat meten we en waarom?

We meten hoe snel rode bloedcellen naar beneden zakken in een bloedbuis. Wanneer een buisje bloed overeind gehouden wordt, is met het blote oog al te zien dat de rode cellen langzaam naar beneden zakken. Over het algemeen zakken bij mensen met een ontsteking de rode bloedcellen sneller naar beneden dan bij gezonde mensen. Dit wordt veroorzaakt door een veranderde samenstelling van het bloed als gevolg van de ontsteking. Er zijn dan meer afweereiwitten (immunoglobulines) en stollingseiwitten (fibrinogeen) in het bloed aanwezig die ervoor zorgen dat de erytrocyten sneller zakken.

C-reactief proteïne (CRP) in bloed is een betere marker. Dit eiwit wordt aangemaakt bij ontstekingen en infecties. Het CRP blijkt veel sneller te reageren op infecties dan de bezinking. Bovendien wordt CRP minder beïnvloed door storende factoren in de bloedsamenstelling, waardoor veranderingen in de CRP een maat zijn voor verbetering of verslechtering van een infectie of ontsteking.

Het advies is dan ook om geen bezinking aan te vragen bij algemeen bloedonderzoek of de verdenking op een infectie, reuma of arteritis temporalis, maar een CRP.

Wat betekent de uitslag?

Een verhoogde bezinking is helemaal niet specifiek. Een hoge bezinking zegt eigenlijk alleen dat er iets aan de hand kan zijn, maar niet wat. Afwijkende uitslagen moeten daarom altijd in samenhang met de klachten van de patient en overige uitslagen worden bekeken.

Een normale waarde sluit een ziekte niet uit. Licht verhoogde waarden worden gezien tijdens de zwangerschap, menstruatie of ouderdom.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven